Today.ua

В Україні продовжили дію фіксованих тарифів на газ: деталі урядової постанови

В Україні ще, принаймні, на місяць збережуться фіксовані тарифи на газ для підприємств теплової енергетики, а також для бюджетних організацій та гуртожитків. Дія цих тарифів продовжена по 30 квітня  поточного року.

Така норма закріплена в урядовій постанові № 277 від 30.03.2023 року.

Як відомо, тарифи на тепло в Україні не можуть підвищувати до завершення воєнного стану і ще півроку після нього. Та водночас пільговий тариф на газ для виробників тепла і гарячої води був зафіксований тільки по 31 березня 2023 року. Тобто, після цієї дати вартість газу для виробників тепла теоретично могла вирости до ринкового рівня. В аналогічному "підвішеному" стані перебували також бюджетні організації та власники гуртожитків. Для всіх них дія фіксованих тарифів на газ збігала наприкінці березня.

Фіксовані тарифи на газ для підприємств теплової енергетики, а також для гуртожитків та бюджетних організацій були встановлені Постановою Кабміну № 812 від 19 липня 2022 року. Але тепер постановою від 30 березня продовжено дію цих тарифів іще на місяць.

Таким чином, упродовж квітня поточного року ці категорії споживачів гарантовано сплачуватимуть вартість спожитого газу за такими тарифами:

Водночас, фіксовані тарифи для населення також гарантовано діятимуть, принаймні, до офіційного завершення опалювального сезону, тобто по 30 квітня.

Однак після завершення опалювального сезону тарифи на газ можуть зрости у півтора рази, а то і вдвічі, кажуть експерти. 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ