Today.ua

В Україні подорожчали цибуля та картопля: як змінилися ціни на овочі наприкінці листопада

Ціни на картоплю та цибулю в жовтні стабілізувалися, проте в кінці листопада знову почали зростати. Подорожчання популярних в Україні овочів зумовлене передусім досить обмеженою пропозицією, оскільки більшість виробників, які не мають власних сховищ, цього сезону вже завершили реалізацію продукції.

Наразі кілограм цибулі на базарі в середньому коштує 23-27 грн. Це на 15% дорожче, ніж тиждень тому. За словами фермерів, цього сезону у сегменті цибулі було дуже багато некондиційної продукції. Також якість цибулі помітно знизилася через несприятливі погодні умови.

Якщо порівнювати по супермаркетам, то кілограм цибулі, станом на 24 листопада, в середньому коштує 31,86 грн. Синя цибуля наразі продається за 46,95 грн за кг. 

Вартість цибулі в Україні вже в середньому втричі вища, ніж була у цей же період торік. При цьому не виключено, що овоч дорожчатиме і надалі.  

Що стосується цін на картоплю, то зараз кілограм в середньому коштує 10,33 грн, тоді як місяць тому картопля коштувала 9 грн за кг. Найдешевше овоч продають в "Ашані" - за 8,20 грн за кг. Рожева картопля коштує в середньому 10,50 грн за кг, що на 2 гривні дешевле, ніж місяць тому. 

Багато українців, користуючись невисокими цінами на картоплю у жовтні, встигли зробити запаси на зиму. Однак фахівці кажуть, що такий коренеплід довго не зберігатиметься, і добре, якщо він "протримається" хоча би першу половину зими. Якісніший овоч виробники заклали на зимове зберігання. До його продажу приступлять вже на початку грудня. Ціни на картоплю, вочевидь, поповзуть вгору. 

Раніше повідомлялося, що буде з цінами на яйця в Україні вже у грудні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ