Today.ua

В Україні перестали виплачувати лікарняні і декретні

В Україні припинилися виплати лікарняних і декретних коштів. Люди непокояться. Однак  у Фонді соціального страхування запевнили: виплати просто затримують. Усі гроші будуть виплачені в повному обсязі.

На сьогодні затримка виплат вже становить 21 робочий день. Фонд боргує своїм підопічним 1,8 мільярда гривень. Крім цієї суми, ще 800 мільйонів Фонд соцстрахування завинив по заявах-розрахунках.

"Ми робимо все можливе, щоб ви отримали допомогу якнайшвидше, однак на сьогодні є затримки у термінах фінансування", - йдеться в інформації, оприлюдненій у прес-релізі фонду.

Криза несплат виникла у Фонді через те, що на нього випав дуже великий фінансовий тягар наприкінці  минулого року, пояснює керівництво Фонду. Наприклад, ще в листопаді фінансування лікарняних і декретних виплат відбувалося упродовж однієї доби після того, як  від роботодавця надходила заява-розрахунок. Хоча закон дає для проведення цієї операції до 10 днів.

"Однак на сьогодні доходів фонду не вистачає на покриття всіх прийнятих на фінансування допомог і виплат", - зізнаються у прес-релізі, опублікованому Фондом.

 

Їх "підкосив" грудень, коли на Фонд соцстрахування, крім виплат лікарняних і декретних, було покладено багато незапланованих видатків. Усе – через  епідемію коронавірусу. Адже саме їм доручили фінансувати людей, які перебували на самоізоляції і страхові виплати медикам. А крім того, різко зросла чисельність хворих людей, які потребували оплати лікарняних.

Так, у грудні 2020 року до Фонду надійшли лікарняні  документи, за якими він мав сплатити 2,4 млрд грн, що на 1,5 млрд грн більше, ніж у грудні 2019. Саме тоді Фонд і потрапив у фінансове провалля.

Зараз гроші надходять регулярно і могли би покрити поточні видатки Фонду. Але ж вони не можуть заморозити те, що ще не виплачено за графіком, залишивши людей без грошей, на які вони дуже розраховують.

"Ми робимо все можливе, щоб ви отримали допомогу якнайшвидше, однак на сьогодні є затримки у термінах фінансування", - йдеться в інформації Фонду.

Нагадаємо, в Україні проходить верифікація соцвиплат. Лише за минулий рік було виявлено близько 1,6 мільярда гривень, виплачених безпідставно. В основному це кошти, які виплачувались по субсидіях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ