Вартість популярних в Україні овочів борщового набору подорожчала протягом року вдвічі.
Такого висновку дійшли в Інституті аграрної економіки України.
Так експерти порівняли вартість білокачанної капусти, цибулі, моркви та картоплі. Причина подорожчання полягає у підвищенні тарифів на електроенергію більш ніж на 35%, а також зростання інших комунальних тарифів, підвищення заробітної плати працівників підприємств та логістичних витрат. Останні пов'язують із підвищенням цін на пальне.
Наведені вище фактори насамперед сприяли подорожчанню овочів на полицях супермаркетів.
Вчені Інституту аграрної економіки прогнозують підвищення цін на овочі на 25% до кінця зими. Що стосується тепличних овочів, таких як помідори та огірки, то вони ще більше залежать від енергоносіїв, і майбутнє підвищення цін наприкінці зими зробить їх недоступними для більшості споживачів.