Вартість популярних в Україні овочів борщового набору подорожчала протягом року вдвічі.
Такого висновку дійшли в Інституті аграрної економіки України.
Так експерти порівняли вартість білокачанної капусти, цибулі, моркви та картоплі. Причина подорожчання полягає у підвищенні тарифів на електроенергію більш ніж на 35%, а також зростання інших комунальних тарифів, підвищення заробітної плати працівників підприємств та логістичних витрат. Останні пов'язують із підвищенням цін на пальне.
Наведені вище фактори насамперед сприяли подорожчанню овочів на полицях супермаркетів.
Популярні зараз
У Мережі показали інтер'єр концепту позашляховика Kraz Chumak
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
При цьому білокачанна капуста виявилася лідером серед овочів, що подорожчали. Так за минулий рік овоч подорожчав у 5 разів .
Вчені Інституту аграрної економіки прогнозують підвищення цін на овочі на 25% до кінця зими. Що стосується тепличних овочів, таких як помідори та огірки, то вони ще більше залежать від енергоносіїв, і майбутнє підвищення цін наприкінці зими зробить їх недоступними для більшості споживачів.