Today.ua

В Україні нестримно зростають ціни на свинину: очікуваної стабілізації поки немає

В Україні зростають ціни на свинину. Аналітики аграрного ринку кажуть, що це нормальні сезонні коливання цін. Однак цьогоріч до сезонних додалися ще й інші чинники. Через це вартість свинини зростає із випередженням звичних темпів.

Як зросли ціни на свинину упродовж квітня, і чому вони прибувають немов на дріжджах, розповіли в асоціації "Свинарі України".

Упродовж квітня ціни на свинину суттєво додали порівняно з березневими. В середньому вартість свинячого м'яса усіх категорій подорожчала на 8,4%. В результаті середня ціна на кілограм охолодженої свинини в квітні становила 195,5 грн, що на 15,2 грн дорожче, ніж у березні. А на окремі частини свинячої туші розрив між квітневими і березневими цінами виявився значно вищим.

Так, на ошийок, який завжди дорожчає з початком сезону шашликів, порівняно з березнем ціна зросла на 26,4 грн, або на 13,3%. У трійці лідерів також опинились лопатка і тазостегнова частина. Перша подорожчала на 19 грн, друга – на 18. А у відносних величинах для обох категорій подорожчання склало 11%.

Трохи вище середнього показника зросла вартість вирізки – на 8,6% (17,8 грн/кг). Решта позицій також виросли в ціні, але не так разюче – на 5-8%.

Та в будь-якому випадку, цьогорічне зростання значно вище за те, що було в благополучні часи. Мається на увазі ще доковідний період, коли весняне зростання цін на свинину (у квітні проти березня) не перевищувало 5-7%. У цей період свинина завжди дорожчала через підвищення попиту, адже на квітень зазвичай припадають великодні свята, а також початок сезону шашликів.

"Цього ж року додатковими чинниками підтримки позитивної цінової динаміки стали мінімальний притік імпортної м’ясної сировини та обмеженість внутрішньої пропозиції через наразі менші, ніж у попередні роки, виробничі можливості вітчизняного свинарства. Тож така цінова динаміка відобразила позитивну зміну попиту на свинину на усіх рівнях — від забою до роздрібної полиці", - констатують в асоціації свинарів.

Отож, на цьому інтереси виробників свинини та споживачів радикально розходяться. Перші – тішаться, що ціни ростуть, другі – зауважують це із прикрістю. Однозначно можна лише зробити висновок, що очікуваної стабілізації цін наразі немає.

Нагадаємо, раніше експерти прогнозували, що після великодніх свят ціни на м'ясо усіх видів знизяться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ