В Україні зростають ціни на свинину. Аналітики аграрного ринку кажуть, що це нормальні сезонні коливання цін. Однак цьогоріч до сезонних додалися ще й інші чинники. Через це вартість свинини зростає із випередженням звичних темпів.
Як зросли ціни на свинину упродовж квітня, і чому вони прибувають немов на дріжджах, розповіли в асоціації "Свинарі України".
Упродовж квітня ціни на свинину суттєво додали порівняно з березневими. В середньому вартість свинячого м'яса усіх категорій подорожчала на 8,4%. В результаті середня ціна на кілограм охолодженої свинини в квітні становила 195,5 грн, що на 15,2 грн дорожче, ніж у березні. А на окремі частини свинячої туші розрив між квітневими і березневими цінами виявився значно вищим.
Так, на ошийок, який завжди дорожчає з початком сезону шашликів, порівняно з березнем ціна зросла на 26,4 грн, або на 13,3%. У трійці лідерів також опинились лопатка і тазостегнова частина. Перша подорожчала на 19 грн, друга – на 18. А у відносних величинах для обох категорій подорожчання склало 11%.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Трохи вище середнього показника зросла вартість вирізки – на 8,6% (17,8 грн/кг). Решта позицій також виросли в ціні, але не так разюче – на 5-8%.
Та в будь-якому випадку, цьогорічне зростання значно вище за те, що було в благополучні часи. Мається на увазі ще доковідний період, коли весняне зростання цін на свинину (у квітні проти березня) не перевищувало 5-7%. У цей період свинина завжди дорожчала через підвищення попиту, адже на квітень зазвичай припадають великодні свята, а також початок сезону шашликів.
"Цього ж року додатковими чинниками підтримки позитивної цінової динаміки стали мінімальний притік імпортної м’ясної сировини та обмеженість внутрішньої пропозиції через наразі менші, ніж у попередні роки, виробничі можливості вітчизняного свинарства. Тож така цінова динаміка відобразила позитивну зміну попиту на свинину на усіх рівнях — від забою до роздрібної полиці", - констатують в асоціації свинарів.
Отож, на цьому інтереси виробників свинини та споживачів радикально розходяться. Перші – тішаться, що ціни ростуть, другі – зауважують це із прикрістю. Однозначно можна лише зробити висновок, що очікуваної стабілізації цін наразі немає.
Нагадаємо, раніше експерти прогнозували, що після великодніх свят ціни на м'ясо усіх видів знизяться.