Today.ua

В Україні хочуть запровадити продовольчі картки: вони будуть доступні у додатку “Дія“

Ситуація з 20-відсотковим подорожчанням продовольчої сировини у 2022 році може стати для більшості українців "інфляційним шоком", вважають в Офісі президента України. Це може спровокувати стрибок інфляції на 8-10%. Аби полегшити пересічним громадянам інфляційний тягар, влада має намір запровадити в Україні продуктові картки.

Про це розповів у коментарі агентству interfax радник президента України Олег Устенко.

За словами Устенка, сировинна продовольча група, до якої входять продукти, що є базовими для випічки хліба та приготування багатьох продуктів, цьогоріч здорожчає на 10-20%. Йдеться про зерно, борошно, цукор, какао та інші продукти.  А якщо врахувати, що продовольство у споживчому кошику українців становить майже половину всіх видатків, то це буде для більшості громадян великим "інфляційним шоком", - вважає Устенко.

"В нашому випадку 20-відсотковий ціновий шок за продовольчою сировинною групою може призвести до інфляційного стрибка від 8% до 10%", - каже радник президента.

При  цьому Устенко переконаний, що нинішній рік буде інфляційним для усього світу і, звісно, що цей процес не може обминути Україну. Отже, в Офісі президента готують антикризові заходи, які могли би пом'якшити інфляційний удар для українців. Зокрема, це можуть бути адресні виплати для найменш захищених верств населення.

Крім того, розглядаються й інші сценарії. Наприклад, впровадження продуктових карток, які можна буде отримати і використовувати через систему "Дія".

"В Офісі президента позиція більше ніж чітка: передусім мають отримати підтримку найбільш вразливі та незахищені верстви населення. Як - варіанти розглядатимуться. Це можуть бути і додаткові виплати для компенсації зростання цін, і запровадження food stamp у системі "Дія" - так званих "продуктових чеків", як це практикується в США. Але це антикризові заходи, які можуть упроваджуватися в разі необхідності", - уточнив Устенко.

При цьому він також каже, що Нацбанк встановив граничний показник інфляції на 2022 рік у розмірі 7%. Але, на жаль, тут ситуація залежить не лише від Україні.

Водночас радник президента вважає пропоноване деякими економістами зниження або скасування ПДВ на продуктові товари ризикованим кроком, який може призвести до неоднакових ринкових умов для виробників і спричинити згубну дію на економіку країни.

Нагадаємо, держава запровадила регулювання цін на деякі соціальні продукти. Це вже призвело до невеликого зниження вартості соняшникової олії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ