Today.ua

В Україні хочуть скасувати перенесення мобільних номерів під час зміни оператора: що зміниться для абонентів

Спрощена процедура переходу абонента зі збереженням номеру до нового мобільного оператора, який пропонує більш вигідні тарифи і пакетні умови, має запрацювати в Україні з 1 жовтня. Але дане нововведення може залишитися на папері, адже наразі у суді розглядається позов стосовно скасування зручної для багатьох процедури.

Позов подала фізична особа через Окружний адміністративний суд міста Києва зі скаргою на те, що при схваленні нормативного акту №107 щодо спрощення MNP, який  було схвалено 23 березня 2021 року, начебто було порушено процедуру. Позивач вимагає  визнати неправомірними дії Державної Регуляторної служби України з погодження рішення НКРЗІ "Про затвердження Змін до деяких рішень НКРЗІ з питань надання послуг із перенесення абонентських номерів". Також позивач просить суд скасувати державну реєстрацію цього документу Міністерством юстиції України (другий відповідач).

Послуга перенесення мобільного номера, або MNP (Mobile Number Portability) – це базова послуга, яка забезпечує безумовне право абонента на вибір оператора, при цьому свій попередній номер телефона абонент може не змінювати. Така послуга вже давно діє в Європі та США, і лише зараз дійшла до України.

Частково дана послуга запрацювала у 2019 році, але за невідомих причин мобільні оператори масово відмовляли увесь цей час абонентам у зміні номеру. За майже 2 роки операторам надійшло майже 200 тис. офіційних звернень щодо MNP, але 40% заявникам безапеляційно відмовили. Відмова надходить при спробі заповнити реєстраційну форму, що необхідно при перенесенні мобільного номера до іншого оператора.

Дана процедура в Україні штучно ускладнена, вважають юристи. Для перенесення мобільного номеру абоненту потрібно фізично прийти до свого мобільного оператора і заповнити форму, підтвердивши паспортні дані, щоб здійснити "транзит" зі збереженням номера до іншого провайдера мобільних послуг. Далі – оператор-донор має передати ці дані провайдеру-реципієнту, і лише тоді процедура може вважатися виконаною.

Нагадаємо, Київстар дарує абонентам величезну знижку на оплату мобільного зв'язку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ