Today.ua

В Україні готують офіційне працевлаштування для домашніх працівників

В Україні планують офіційно працевлаштовувати домашніх працівників, щоб забезпечити юридичний захист. Стали відомі деталі законопроекту.

Законодавча ініціатива №5695 у разі ухвалення дозволить офіційно працевлаштуватися громадянам, які раніше не могли цього зробити.

В Україні планують запровадити офіційне працевлаштування для "домашніх працівників"

Йдеться про запровадження офіційного працевлаштування для домашніх працівників. Визначено три категорії:

Таким чином, у працівників, найнятих для виконання обов'язків по веденню будинку, з'явиться юридичний захист. Зокрема, йдеться про норми щодо регулювання робочого часу та відпочинку. Умови можна буде прописати у трудовому договорі (графік, відпочинок у святкові дні).

Законопроект передбачає заборону роботодавцям стягувати із вартості заробітної плати домашнього працівника вартість проживання. Це питання можна буде обговорити під час працевлаштування.

Також планується врегулювання процедури трудового договору. Роботодавця зобов'яжуть попереджати співробітника про звільнення щонайменше за два тижні. А домашні працівники зможуть звільнятися миттєво, якщо їхні честь та гідність будуть ображені.

Очікується, що нововведення дозволять домашнім працівникам розраховувати хоча б на мінімальну зарплату та бути впевненими у її виплаті у визначені терміни.

Особливості працевлаштування у воєнний період

Нагадаємо, що в умовах військового стану при працевлаштуванні чоловіків обов'язкове їхнє перебування на військовому обліку. Вони мають надати документи:

Раніше повідомлялося, що Кабмін України запроваджує грошові компенсації за працевлаштування українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ