В Україні фальсифікують близько 80% оливкової олії. Покупців масово обманюють, і в деяких випадках замість олії продають хімічний фальсифікат, який є небезпечним для здоров'я.
Найчастіше підроблену оливкову олію виготовляють із соняшникової, додаючи до неї різні смакові добавки. Фальсифіковану олію найчастіше продають в інтернеті, де немає ніякого контролю якості. Продукт можна видати за імпортний, і відрізнити його від підробки недосвідчений покупець не зможе.
Що стосується характеристик оливкової олії, то натуральний продукт матиме гіркоту та трохи терпкість. Якщо олія хоч трохи пахне оцтом чи вином, - це показник неякісної продукції.
Натуральна оливкова олія містить мононасичені жири, які застигають при охолодженні. Перевірте якість придбаного масла і залиште пляшку в холодильнику на кілька годин. Якщо рідина в ємності загуснула, помутніла і навіть зовсім застигла - перед вами оригінал.
Найдорожчою і найціннішою є оливкова олія класу extra virgin. Її найчастіше і підробляють, видаючи за натуральну оливкову олію високої якості суміш із більш дешевих олій.
Фахівці радять при покупці оливкової олії уважно дивитися на етикетку. Там має бути український текст, адже якщо його немає, то швидше за все перед вами контрабанда.
Раніше повідомлялося, як в Україні вирішили посилити боротьбу із продуктовим фальсифікатом на внутрішньому ринку.