В Україні фальсифікують близько 80% оливкової олії. Покупців масово обманюють, і в деяких випадках замість олії продають хімічний фальсифікат, який є небезпечним для здоров'я.
Найчастіше підроблену оливкову олію виготовляють із соняшникової, додаючи до неї різні смакові добавки. Фальсифіковану олію найчастіше продають в інтернеті, де немає ніякого контролю якості. Продукт можна видати за імпортний, і відрізнити його від підробки недосвідчений покупець не зможе.
Що стосується характеристик оливкової олії, то натуральний продукт матиме гіркоту та трохи терпкість. Якщо олія хоч трохи пахне оцтом чи вином, - це показник неякісної продукції.
Натуральна оливкова олія містить мононасичені жири, які застигають при охолодженні. Перевірте якість придбаного масла і залиште пляшку в холодильнику на кілька годин. Якщо рідина в ємності загуснула, помутніла і навіть зовсім застигла - перед вами оригінал.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Найдорожчою і найціннішою є оливкова олія класу extra virgin. Її найчастіше і підробляють, видаючи за натуральну оливкову олію високої якості суміш із більш дешевих олій. На маркуванні якісного продукту має бути зазначено місце виробництва та розливу, причому країни мають співпадати. Як правило, розливом займається виробник. Якщо інформація про місце розливу чи виробництва відсутня, тоді варто подумати про походження такого продукту.
Фахівці радять при покупці оливкової олії уважно дивитися на етикетку. Там має бути український текст, адже якщо його немає, то швидше за все перед вами контрабанда.
Раніше повідомлялося, як в Україні вирішили посилити боротьбу із продуктовим фальсифікатом на внутрішньому ринку.