Українці масово купують продукти харчування через інтернет. Адже там і ціни нижчі, і з виробниками можна поспілкуватися напряму. Але чи є усі продукти дійсно якісними, та в яких умовах вони зберігаються, достовірно не відомо. Зокрема, у Спілці споживачів повідомили, що 90% червоної ікри, що реалізується у мережі Instagram, є підробкою.
Хімічні добавки, які є у фальсифікованому продукті, можуть стати причиною отруєнь або алергій.
Представник Союзу споживачів провів експеримент: зателефонував на номер, вказаний в оголошенні про продаж ікри в соціальній мережі, і заявив, що нібито купив продукт, і той виявився підробкою. Після його слів абонент по другу сторону лінії скинув дзвінок і заблокував номер.
Споживачам розповіли, що “умовне повернення товару перед покупкою” є одним із доступних способів дізнатися, який саме товар вам продали – фальсифікований чи якісний.
По санітарним нормам, ікру заборонено відправляти поштою, оскільки вона належить до швидкопсувних продуктів. Якщо продавець погоджується доставити ікру по пошті, то це вже натякає на фальсифікат. Добросовісний постачальник ніколи таким займатися не буде.
Ікра повинна зберігатись при температурі від -2 до -4 градусів, а при поштовому пересиланні зберегти такий температурний режим неможливо.
Ознаки фальсифікату червоної ікри – це занадто великі ікринки, різкий "хімічний" запах, нехарактерний колір продукту, а також низька ціна. Найчастіше на базарах та в інтернеті можна придбати білкову ікру, собівартість якої 28 грн, а продають її за 280 грн за баночку.
Раніше повідомлялося про двох виробників вершкового масла, які постачають на ринок фальсифікат.