Today.ua

В Україні деяким жінкам дадуть подвійні надбавки до пенсії: хто може претендувати на виплати

Деяким жінкам в Україні щомісячно виплачуватимуть подвійні надбавки до пенсії. Вони отримуватимуть як власну надбавку за особливі заслуги перед Україною, так і надбавку за заслуги чоловіка, який загинув, захищаючи нашу країну.

В Раді вже попередньо розглянули відповідний законопроект №8123 на засідання комітету з питань соціальної політики та рекомендували його до голосуванн.

Що передбачено законопроектом

Йдеться про жінок, які мають звання матерів-героїнь і отримуватимуть надбавки до пенсії за свій статус. Матір'ю-героїнею вважається жінка, яка виховала принаймні до 8-річного віку п'ятьох і більше дітей. Причому прийомних дітей закон також враховує. Наразі в Україні налічується близько семи сотень таких жінок.

Водночас деякі з цих жінок втратили чоловіків, які загинули на фронті, захищаючи Україну. Отже законом їм також передбачена надбавка до пенсії за заслуги померлого годувальника. Однак відповідно до чинного законодавста, громадянам виплачують лише одну надбавку до пенсії. При цьому вони можуть обирати, яка надбавка їм вигідніша.

Новий законопроект пропонує сксувати це обмеження і дозволити матерям-героїням, які втратили чоловіків на війні, отримувати відразу дві надбавки за особливі заслуги перед Україною до пенсії.

Нині розмір пенсій (надбавок) за особливі заслуги становить від 20 до 40% прожиткового мінімуму. З 1 грудня це становитиме від 418 до 837 гривень. Таку надбавку щомісячно доплачують до основної пенсії. Але якщо законопроект № 8123 ухвалять, то ця категорія жінок матиме право відразу на дві надбавки. А отже, їхня додаткова пенсія може зрости на суму понад тисячу гривень.

Нагадаємо, деяким жінкам в Україні дали право достроково вийти на пенсію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ