Today.ua

У неповні 54 роки: в Україні через війну пришвидшився вихід на пенсію

В Україні стрімко знижується середній вік виходу на пенсію. Незважаючи на те, що пенсійний вік, як і раніше, становить 60 років, середній вік виходу на пенсію тепер став значно нижчим. Через війну багато українців отримали право на достроковий вихід на пенсію.

Про це йшлося під час  засідання парламентського комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Пенсійний вік в Україні залишається таким, як і був. Громадяни, що мають достатній страховий стаж, мають право вийти на заслужений відпочинок у 60 років. При цьому, якщо потрібного стажу бракує, то вони можуть стати пенсіонерами лише в 63 або в 65 років. Водночас, у країні стає дедалі більше молодих пенсіонерів, які отримали право вийти на пенсію задовго до 60 років.

 Адже у зв'язку з війною в країні з'явилось чимало пільговиків, які мають право на достроковий вихід на пенсію. Серед них – учасники бойових дій та інваліди війни, а також люди, які мають право на пенсію по втраті годувальника. Таким чином, зараз середній вік виходу на пенсію в Україні становить 53,8 року.

Через те, що тепер багато українців виходять на пенсію достроково, чисельність пенсіонерів в Україні зростатиме. А отже, Україна може стати країною, в якій нікому буде працювати, а зостануться самі лише пенсіонери. Але в такому випадку і пенсіонерів не буде на що утримувати, адже в бюджет не будуть надходити податки, а в Пенсійний фонд припиняться надходження від єдиного соціального внеску.

Вже зараз навантаження на солідарну пенсійну систему досягло критичної межі, за якою може початися криза невиплат пенсії. Через це в країні треба терміново впроваджувати накопичувальну пенсію, переконані члени парламентського комітету. Але й цього не буде досить, аби збалансувати навантаження Пенсійного фонду. Отже, пенсійне законодавство вимагає негайного перегляду.

Чи означатиме це підвищення пенсійного віку в Україні, наразі невідомо.

Нагадаємо, деякі експерти попереджають, що через складну демографічну ситуацію через 10-15 років в Україні можуть взагалі припинити виплату пенсій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ