Today.ua

В Україні рекордно подешевшав буряк: скільки овоч коштує на початку серпня

В Україні різко подешевшав затребуваний овоч із традиційного борщового набору. Йдеться про буряк. Його вартість рекордно знижується протягом останніх двох тижнів. При цьому попит на цей коренеплід серед українців також падає.

Експерти пов'язали стрімке падіння ціни на буряк із надлишком пропозиції та її недостатньою затребуваністю серед покупців. Виробники масово збирають урожай – і ринок виявився перенасиченим. Аграрії змушені йти на поступки та виставляти мінімальні відпускні ціни, щоб збільшити продажі.

На даний момент у супермаркетах та на ринку багато молодих буряків відмінної якості. Її вартість більш ніж доступна – 12-16 грн/кг. Це в середньому на 27% дешевше, ніж минулого тижня.

Експерти зазначають, що, незважаючи на таку ситуацію, буряк все одно є не таким доступним, як був минулого року. У липні 2021-го вона була дешевшою приблизно в 1,6 рази.

Огородники цього літнього сезону підвищили цінники на овоч, оскільки витрати на логістику збільшилися, курс долара зріс, а деякі українські території, зокрема Херсонська область – окуповані. Звідти не привозять багато овочів, які ми звикли бачити на прилавках.

Нагадаємо, що саме буряк забезпечує борщу напрочуд гарний і насичений колір. Яскраво-червоний, а не помаранчевий. Саме такий борщ подають у хороших ресторанах. Однак мало хто знає, що для цього коренеплід потрібно відправити у страву певним чином. Досвідчені господині розкрили "секрет", як саме потрібно відварювати буряк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ