Today.ua

В НБУ зробили заяву щодо переходу України з гривні на євро

В НБУ розповіли про доцільність переходу України з національної валюти на європейську. Заміна гривні на євро може стати згубною для української економіки. Отже, квапитися з цим не варто. Навіть якщо Україна вже незабаром стане членом Євросюзу, переходити на загальноєвропейську валюту їй найближчими роками не треба.

Таку заяву зробив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в інтерв'ю, яке він дав для видання epravda.

На думку одного з топ-менеджерів Нацбанку, навіть після злиття з ЄС українська фінансова система ще тривалий час не буде готова до переходу на розрахунки тільки в європейській валюті. За приклад він навів інші європейські країни, які поквапилися зі входом в єврозону і від того зазнали великих економічних втрат. Водночас східно-європейські країни, які залишили в себе національну валюту, зараз активно розвиваються.

"Країни Південної Європи, які увійшли до Єврозони, насамперед Греція та Португалія, зіштовхнулися з багатьма проблемами в монетарній сфері. Якщо їх порівнювати з країнами, які залишили власні валюти, зокрема з Чехією та Польщею, то вибір буде явно на користь останніх", – каже Ніколайчук. 

До речі, і в Чехії, і в Польщі ще з півтора десятка років тому заявляли про наміри увійти до єврозони, однак уряди цих країн вирішили не квапитись з таким кроком і не прогадали. Хоча від такої перспективи вони не відмовляються, але розглядають її як віддалену.

"Для нашої країни мати власну валюту, автономну монетарну політику – це скоріше благо, ніж недолік. Тому, мені здається, не варто поспішати в напрямку відмови від власної валюти та автономної монетарної політики", - підсумував заступник голови НБУ.

Нагадаємо, в Нацбанку попередили щодо можливого стрибка курсу долара через надмірну гривневу масу, яка утворилася в країні внаслідок друку додаткових грошей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ