Today.ua

У 2022 році українцям п'ять разів підвищать пенсії: названі дати

У прийдешньому 2022 року українців чекає п'ять етапів підвищення пенсійних виплат. Пенсії будуть підвищувати і в зв'язку з індексацією, і через підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати, від яких також залежать виплати літнім людям.

Так, уже з 1 січня заплановано підвищення пенсій для ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, а також осіб, які стали інвалідами внаслідок цієї катастрофи.

Далі, в березні, відбудеться наймасовіший перегляд пенсійних виплат, яким будуть охоплені майже 10 мільйонів пенсіонерів. У березні пенсії проіндексують в залежності від відсотка інфляції в країні. Далі, ще один етап підвищення пенсій очікується в липні у зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму. З 1 липня 2022 року для осіб, які втратили непрацездатність, він вперше перетне двохтисячну позначку і стане 2027 гривень. Такою самою стане і мінімальна пенсія. При цьому максимальна пенсія, яка обмежена десятьма прожитковими мінімумами, виросте до 20 270 гривень.

З 1 жовтня очікується підвищення пенсії у зв'язку із запланованим підвищенням мінімальної зарплати. Це оновлення виплат торкнеться всіх громадян старше 65 років, які виконали умови щодо страхового стажу (35 років для чоловіків і 30 років для жінок).

Ще одне підвищення пенсій планується на грудень. Воно також буде пов'язане із ростом прожиткового мінімуму. Цього разу мінімальну пенсію підтягнуть до 2093 гривень, а максимальну - до 20 930.

Крім того, планують розширити і вікову лінійку для підвищення пенсій літнім громадянам. В рамках цієї програми, ініційованої президентом Зеленським, вже в минулому році ввели щомісячні доплати до пенсій для громадян у віці 80 років. Цьогоріч у жовтні цією програмою також охопили пенсіонерів у віці від 75 до 80 років. А на наступний рік планують також ввести щомісячні доплати для громадян старше 70 років. Однак в якому місяці це станеться, поки невідомо.

Нагадаємо, ще одне планове підвищення пенсій чекає українців у поточному році. Воно відбудеться в грудні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ