Today.ua

В Україні вирішили підвищити пенсію жінкам, які цьогоріч вийдуть на заслужений відпочинок

Жінки, які у 2022 році вийдуть на заслужений відпочинок, отримають підвищення до пенсії. Його виплачуватимуть їм щомісячно і довічно. Таке рішення було прийняте урядом восени минулого року. Таким чином жінкам прагнуть хоча би частково компенсувати більш пізній вихід на пенсію.

Торік в Україні завершився десятирічний етап пенсійної реформи, упродовж якого жінкам поступово підвищували пенсійний вік від 55 до 60 років. Він був розпочатий у 2011 році. Щороку жінкам додавався один рік до пенсійного віку. Таким чином поступово жінкам зрівняли пенсійний вік із чоловіками. Тепер для всіх він дорівнює 60 років.

Відповідно до закону, починаючи з жовтня 2011 року, жінкам почали доплачувати компенсацію за більш пізній вихід на пенсію. Розмір цієї компенсації обчислювали, виходячи з пенсії, нарахованої їм за віком. За кожні 6 місяців "простроченого" виходу на пенсію, була призначена доплата у розмірі 2,5% від розміру нарахованої пенсії. Таким чином, найбільшу доплату (в розмірі 25%) отримали жінки 1961 року народження, які вийшли на пенсію торік у 60 років.

У 2021 році перехід на новий пенсійний вік для жінок завершився. А разом із ним завершились і доплати, які були визначені законом у 2011 році. Саме тому восени минулого року уряд подбав про те, аби жінки, які народились у 1962 році і виходять на пенсію у 2022 та вже не підпадають під дію цього закону, також отримали компенсацію за більш пізній вихід на пенсію. Така компенсація їм призначена у розмірі 9% від нарахованої пенсії.

Тобто, якщо, наприклад, їм нарахують пенсію в розмірі 3000 гривень, то фактично вони будуть щомісяця отримувати 3270 гривень.

При цьому слід зазначити, що розмір компенсації не залежить від того, коли жінка звернулась за пенсією, а від дати її народження. Тобто, якщо жінка, народжена, наприклад, у грудні 1961 року, звернеться по пенсію в січні 2022, їй призначать доплату до пенсії в розмірі 25%, а не 9.

Нагадаємо, українці мають право достроково вийти на пенсію у випадку скорочення на роботі. Таким правом можуть скористатись громадяни, яким залишилось не більш ніж півтора року до досягнення пенсійного віку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ