Today.ua

В Україні змінили правила нарахування страхового стажу для пенсії

Уряд запровадив деякі зміни в порядок нарахування страхового стажу особам, які доглядають за дітьми-інвалідами старше трьох років і дітьми з важкими захворюваннями. Тепер їм зараховуватимуть у страховий стаж періоди вимушеної відпустки без збереження заробітної плати.

Дотепер відпустку за власний рахунок їм у страховий стаж не враховували.  Адже ні роботодавець, який відправляв їх у вимушену відпустку, ані органи соцзахисту, які сплачують таким особам надбавку за догляд за дитиною-інвалідом, не платили за них внесків у Пенсійний фонд.

Тепер уряд прийняв рішення платити внески за таких осіб, які перебувають у вимушеній відпустці за власний рахунок і водночас доглядають за дитиною-інвалідом.

"Рішення ініційоване Мінсоцполітики з метою підвищення соціального захисту батьків, усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, які, перебуваючи у трудових відносинах, фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю", - йдеться в інформації "Пенсійного кур'єра".

Крім того, у повідомленні зазначено, що ця норма поширюється також на батьків, що доглядають за важко хворою дитиною, якій не встановлено інвалідності. Йдеться про дітей з орфанними, онкологічними та онкогематологічними захворюваннями, а також із захворюваннями на дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет І типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня. Крім того, ця норма поширюється на батьків, які доглядають за дитиною, що отримала важку травму і потребує трансплантації органу, а також за дитиною, яка потребує паліативної допомоги.

У повідомленні також нагадують, що батьки, які доглядають за дитиною-інвалідом віком до 18 років, мають право на додаткову неоплачувану відпустку.

Таким чином, тепер періоди вимушених відпусток за власний рахунок будуть зараховуватись таким батькам до страхового стажу завдяки тому, що держава сплачуватиме за них у цей час внесок до Пенсійного фонду.

Нагадаємо, українцям розповіли, як дізнатися свій страховий стаж, і що робити, якщо в ПФУ він повністю не зарахований.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ