Today.ua

Уряд збільшить фінансування армії за рахунок інших громадян: кому можуть скоротити зарплату

Зарплата бюджетників може бути скорочена через перерозподіл коштів на користь армії. Уряд перекроїть бюджет, збільшивши фінансування війська. Проте інші бюджетні видатки будуть скорочуватись.

Про це розповів в інтерв'ю одному з українських видань міністр фінансів України Сергій Марченко.

Зараз, в умовах війни, пріоритетна стаття бюджетних видатків – це потреби армії, каже головний фінансист країни. Отже, решті бюджетників доведеться затягнути паски, адже уряд планує скоротити видатки за багатьма бюджетними статтями. Власне, за рахунок такого перерозподілу і збільшують фінансування армії.

Глава Мінфіну наголосив на тому, що відповідно до Бюджетного кодексу уряд має право самостійно перерозподіляти видатки і спрямовувати їх у резервний фонд. Туди надходять кошти, які використовуються для невідкладних витрат. А шо сьогодні може бути більше невідкладним, ніж війна?

"Ми скоротили всі капітальні видатки, спрямувавши їх у резервний фонд. Крім того, ми не фінансуємо капітальні видатки розвитку і в обмеженій кількості – поточні та захищені видатки. Тобто захищені видатки фінансуємо в частині пенсій, зарплат освітян і медиків, енергоносіїв, обслуговування боргу. Воєнний бюджет пріоритетний, там усе фінансується", - розповів Марченко.

Однак це – не межа скорочення бюджетних видатків. Невдовзі буде чергова хвиля перерозподілу казенних грошей. Очевидно, знову у когось заберуть, щоб додати армії. Хто позбудеться зарплати, або кому її скоротять, міністр поки не сказав.

Однак відомо, що вже з початку війни у багатьох медичних закладах персонал перевели на дві третини посадових окладів. Освітянам також в умовах вимушеного простою можуть платити лише дві третини зарплати.

Нагадаємо, в Україні підвищили зарплату військовослужбовцям під час війни. Тим, хто служить на передовій, встановили доплату в розмірі 100 тисяч гривень на місяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ