Today.ua

Укрпошта звільняє своїх працівників за неспродані цукерки

Компанія Укпрошта диверсифікує свою діяльність на своєрідний манер. Вона дає своїм працівникам під реалізацію солодощі. Причому листоноші і персонал відділень мусять торгувати цукерками примусово і мають план з реалізації кондитерських виробів. За невиконання плану працівників звільняють з роботи.

Про те, як вирішуються кадрові питання в державній компанії Укрпошта, розповів адвокат Клим Братковський.

"У відділенні “Укрпошти” дізнався, що працівники мають план з продажу солодощів. Якщо не виконують, то є негативні наслідки, тому працівники повинні самі купувати солодощі для плану", – написав адвокат у Фейсбуці.

Очільник Укрпошти Ігор Смілянський підтвердив слова адвоката. Він вважає це нормальною практикою, що застосовується не лише у ввіреному йому відомстві, а й у багатьох інших компаніях. Мовляв, така практика у світі поширена, і нічого неприродного в тому немає.

Ігор Смілянський

 

За словами очільника компанії, солодощі входять до так званої "прикасової" групи товарів. Такі продажі практикують в усьому світі. Працівники пошти, які виконали план з продажу цукерок, отримують відсотки із зароблених грошей. Із кожної операції їм йде на рахунок 7,5% від вартості проданого.  За словами Смілянського, річний обсяг такої торгівлі зараз становить 1 мільярд гривень. Прибуток від торгівлі іде на зарплату працівникам Укрпошти.

Однак є в цієї "медалі" і непривабливий зворотний бік. Боячись втратити робоче місце, люди змушені самі у себе купувати цукерки, аби виконати план і залишитись на роботі.

"Купа людей хоче просто отримувати зарплату. І щоби їх не чіпали", - відпарирував гендиректор Укрпочти у відповідь на публікацію Братковського.

Багато коментувальників поділяють позицію Смілянського. Щоправда, більшість вважає, що це має бути справою суто добровільною, а не примусовою. А тим більше, люди не мають відчувати стрес через те, що їх можуть звільнити за невиконання плану продажу цукерок. Втім, можливо такий пункт є в їхніх посадових обов'язках?

Нагадаємо, у відділеннях Укрпошти можна буде розрахуватись "тисячею Зеленського". Її можна буде витратити на передплату періодики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ