Україну заполонив фальсифікат твердих сирів: як перевірити якість продукту в домашніх умовах

Автор: Марченко Любов

Україну заполонили фальсифіковані тверді сири. Нерідко відрізнити якісний продукт від фальсифікату за зовнішніми ознаками не так просто. Однак для того, щоби перевірити, чи не дурять вас продавці, не обов'язково бути професором хімії і мати під рукою цілу лабораторію, оснащену сучасними приладами.

Україну заполонив фальсифікат твердих сирів: як перевірити якість продукту в домашніх умовах - today.ua

Є кілька ознак, які дозволяють розпізнати фальсифікат, так би мовити, на око.

Звертайте увагу на етикетку

Звісно, буває, що й етикетки містять неправдиву інформацію щодо продукту, однак у більшості випадків вони більш-менш точно відтворюють його хімічний склад. І вже за тим, що там написано, можна визначити: перед вами справжній твердий сир чи сироподібна підробка?  У маркуванні має бути чітко написано, що це "сир". Якщо там є напис "сирний" або "сироподібний", то ясно, що це не сир.

До складу натурального сиру можуть входити такі інгредієнти:

Популярні зараз

В українців вилучатимуть житло для потреб ЗСУ: що відомо про компенсацію

Українцям з низькими пенсіями призначили доплату: хто та скільки отримуватиме

В Україні запровадять новий документ для військовозобов'язаних, - Генштаб ЗСУ

В Україні різко подорожчали земельні ділянки: названо нову ціну за гектар

  • молоко,
  • сіль,
  • кисломолочні закваски,
  • сичужний фермент.

При цьому не треба лякатись, якщо виявите у складі сиру консерванти або барвники. Далеко не всі вони шкідливі, і деякі цілком мають право на існування у натуральному твердому сирі.

Що можна зустріти у складі сирного продукту:

  • не більше 20% молока,
  • крохмаль,
  • кокосову олію,
  • пальмову олію,
  • білки рослинного походження,
  • замінники молочного жиру.

Отож, якщо у складі зазначено усе це "добро", то знайте: ви тримаєте в руках не сир, а сирний продукт. Ну, а вже брати його чи ні – ваша справа. Принаймні, виробник вас не дурить.

Україну заполонив фальсифікат твердих сирів: як перевірити якість продукту в домашніх умовах

Органолептичні показники продукту (зовнішній вигляд, запах, смак)

Натуральний твердий сир має пахнути молоком. Навіть якщо в нього додані ще якісь консерванти, щоби збільшити його строк придатності, все одно запах молока має бути.

Крім того, варто сиру трохи полежати при кімнатній температурі, як його зріз стає твердим, і на ньому утворюється тверда кірка.

У свою чергу, сирний продукт має такі властивості:

  • кислуватий запах, що має хімічний відтінок;
  • присмак, який нічим не нагадує молоко;
  • "гумову" консистенцію.

Підсвітка в ультрафіолетових променях

Натуральний твердий сир – не долари, звичайно, але здатний принести не менше задоволення, ніж вони. Отже, якщо він без сторонніх включень, то він не має "світитись" в ультрафіолеті. А якщо він містить у собі рослинні жири (чого в натуральному продукт не повинно бути), то ці жири виглядатимуть як маленькі сині плями.

Перевірка за допомогою краплі йоду

Послідовність перевірки така:

  • капніть кілька крапель на сир;
  • почекайте хвилин 10;
  • оцініть, в який колір забарвився сир там, де з ним контактував йод.

Якщо в сирі надто багато крохмалю, то він стає темно-синьо-зеленим. А якщо крохмалю немає, то йод залишить на ньому помаранчеві  або коричневі сліди.

Скочування

Треба попробувати скачати невеликий шматочок сиру у грудку. Якщо це зробити легко,  то перед вами – сироподібний продукт. Справжній сир не скочується, і він не повинен бут м'яким.

Ціна продукту

Натуральний твердий сир дешевим бути не може. Адже його виготовляють з молока, а мооко нині дороге.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Отже, основні ознаки неякісного сиру такі:

  • неоднорідність консистенції;
  • не еластичність (сир одразу ламається і зовсім не гнеться);
  • у сирі мало дірочок або їх зовсім немає.

Щоправда, є такі сорти сиру, в яких дірочок не має бути, кажуть експерти. Та все відсутність дірочок має насторожити.

Нагадаємо, перед новорічними святами супермаркети обновили ціни на тверді сири і ковбаси.