Today.ua

Україну заполонили фальсифіковані м'ясні продукти, що можуть викликати проблеми зі здоров'ям

Україну буквально наводнили фальсифіковані м'ясні продукти. Все – через невиважену податкову політику теперішньої влади. Працівники м'ясної галузі, які об'єднані в Асоціацію виробників м'ясної галузі, занепокоєні: їхній бізнес терпить збитки, а українці при цьому споживають неякісний продукт, яким накачують державу підпільні виробники.

Зменшення ставки ПДВ на живець, яке начебто мало призвести до зниження вартості м'ясної продукції, насправді призвело до прямо протилежного результату: легальні виробники м'ясних продуктів опинились у незавидному становищі порівняно з нелегальними. І тепер їхня продукція не може на ринку конкурувати із тією, що продають нелегали.

"Зниження ПДВ на живих тварин не тільки не привело до зниження закупівельних цін для м’ясопереробних підприємств, а навпаки: м’ясокомбінати змушені доплачувати різницю ПДВ, що і призводить до збільшення ціни для рітейлу, а відтак і для споживачів", - повідомили члени Асоціації.

У підсумку, роздрібні ціни на м'ясні вироби зросли на 6-10%. Поки легальні виробники мізкують, як вистояти на ринку, нелегали проштовхують на ринок фальсифіковані м'ясопродукти. Якщо вони були би просто неякісні, то це ще півбіди. Але ж ті вироби можуть завдати ще й неабиякої шкоди здоров'ю.

"Кінцевий споживач потрапив у вкрай невигідну ситуацію: купувати м’ясо від легальних переробників дорожче на 6-10 % або м’ясо за меншою ціною в нелегального бізнесу, наражаючи себе на ризик придбати фальсифікат, який може бути неякісним у кращому випадку, а в гіршому – призвести до проблем зі здоров’ям", - кажуть члени Асоціації.

Крім того, за їхніми підрахунками через те, що багато аграрних виробників пішло в тінь, Україна може втратити на ПДВ до 20 мільярдів гривень на рік.

Через це члени Асоціації підготували відкрите звернення до усіх гілок влади щодо скасування зменшення ставки ПДВ.

Нагадаємо, українські супермаркети переповнені фальсифікатом курячого м'яса. Найчастіше продавці підробляють термін придатності м'яса, задля його збільшення м'ясо обробляють усілякими хімічними речовинами, які можуть завдати непоправної шкоди здоров'ю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ