Українцям вперше показали, хто виготовляє фальсифіковане масло

Про те, що український ринок буквально заполонило фальсифіковане масло, знають чи не всі. Проте зазвичай численні перевіряльники лише звітують, що такого продукту на полицях магазинів – хоч греблю гати. Проте, "імен" та адрес виробників не називають. Однак цього разу журналісти одного з телеканалів відхилили завісу таємничості, розповівши про одного з таких фальсифікаторів.

Українцям вперше показали, хто виготовляє фальсифіковане масло - today.ua

Яким має бути справжнє вершкове масло

Вершкове масло – це продукт, виготовлений виключно з молока. Більше ніяких домішок у ньому не повинно бути.

Згідно ДСТУ, в нашій країні може бути вершкове масло лише чотирьох видів:

  • масло екстра з жирністю понад 80%;
  • масло селянське з жирністю від 72,5% до 79%;
  • масло бутербродне, яке містить від 65% до 71% жиру;
  • масло топлене.

Все решта, що містить різні рослинні домішки, стабілізатори, барвники тощо – це вже не справжнє вершкове масло. Багато виробників, які спеціалізуються на виготовленні інших маслоподібних продуктів, принаймні, більш-менш чесно вказують на упаковці хімічний вміст свого продукту і не називають його маслом, а відверто пишуть, що це рослинно-вершкова суміш.

Під виглядом вершкового продають масло, що ніколи не бачило вершків

Однак є немало спритників, які під виглядом "вершкового" масла намагаються реалізувати продукт бозна якого вмісту і якості. Недарма перевіряльники кажуть, що нині дві третини масла, що продається у вітчизняній торговій мережі – насправді не масло, і ніякого стосунку до молока взагалі не має.

Особливо полюбляють виробники фальсифікованого масла маскувати свій продукт під білоруський виріб. Авжеж, білоруси досі дотримуються радянських стандартів на масло, за фальсифікацію яких можна було й "сісти" на добрий десяток років. Тому в українців вже склався стереотип: білоруське – отже, якісне.

Але той продукт, який проштовхують у наших магазинах під виглядом білоруського, насправді Білорусі навіть з-за поребрику не бачив. За 200-грамову пачку такого "Білоруського" начебто 82%-ої жирності у нас в Україні просять 20 гривень.

"Вони зробили символіку Білорусі, але відношення до Білорусі воно ніякого не має. У Білорусі таке б не випустили за такою ціною. Тут зазначили, що це Гомельська область, але це все робиться в Україні", - кажуть у Союзі споживачів України.

В інших торгових мережах можна зустріти ще й солодковершкове "Селянське" масло, в якому, як і в тому "Білоруському", лабораторний аналіз показує 100% рослинний жир.

Справжній виробник такого "вершкового масла" знаходиться не в Білорусі, а значно ближче. Його виготовляють на підприємстві у Таращанському районі на Київщині.

Місце його виготовлення взагалі мало скидається на молокопереробне підприємство. Зовні воно схоже на звичайний будинок, поруч з яким не видно ні лабораторії, ні мийок для цистерн з-під молока, ні самих молоковозів. Втім, вони тут і не потрібні. Адже молока в тутешньому "маслі" немає.

Жінка, що чатує на прохідній підприємства, повідомляє, що після перевірки виробництво масла зупинили. Частина обладнання опломбована поліцією, і виробництва масла зараз припинене. Та, незважаючи на це, у столичній торговій мережі продовжують продавати масло із цього цеху.

Як без лабораторних аналізів відрізнити справжнє вершкове масло від фальсифікату

Найперша ознака фальсифікованого масла, кажуть спеціалісти – те, що воно не замерзає навіть у морозильній камері. Його можна дістати з холодильника і відразу намазувати на хліб. Зі справжнім вершковим такий "номер" ні за що не вдасться.

"Якщо дістаєш масло із морозилки і починаєш його намазувати, а воно мажеться на булку, то значить, що це не натуральне масло. Адже натуральному маслу потрібен час, щоб воно розтануло, перед тим, як воно намажеться", – пояснює працівниця ферми, на якій виготовляють справжнє вершкове масло.

На жаль, вітчизняне законодавство не дозволяє покарати фальсифікаторів продукту так, щоб їм більше ніколи не кортіло займатися підробками. Кримінальна відповідальність за це взагалі не передбачена. Максимум, що можуть заподіяти їм перевіряльники – це зупинити їхнє виробництво. Та й то – лише на якийсь час.

Нагадаємо, не ліпші справі і з алкогольними напоями. Так, близько половини всієї випивки, що продається в Україні – підробна.

ДЖЕРЕЛОfakty.com.ua