Today.ua

Українцям стало легше знайти роботу: на яких фахівців виріс попит, і кому збільшили зарплати

Ситуація на ринку праці в Україні влітку почала стабілізуватись. Зарплати перестали знижуватися, а в деяких фахівців прибутки навіть почали зростати. Фахівці порталу grc.ua розповіли, кому зараз легше знайти роботу, і які зарплати на ринку праці у вересні 2022 року.

Число вакансій зростає, зокрема, у тих сферах, які з лютого фактично завмерли. Українцям все ще не так просто знайти роботу, як до війни, але у деяких сферах попит зашкалює.

Найскладніше юристам, економістам та журналістам. Через закриття великого медіахолдингу Рената Ахметова та скорочень у більшості видань багато працівників ЗМІ залишилися без можливості працевлаштуватися у традиційних медіа.

Для студентів, бухгалтерів, айтішників, продавців, перукарів, лікарів УЗД, вакансій достатньо. Велика конкуренція за роботу серед обробників фото, адміністраторів салонів краси та верстальників. Якщо розглядати кількість вакансій по областях України, то найактивніше роботодавці шукають співробітників у Київській, Львівській, Дніпропетровській, Одеській та Івано-Франківській областях. При цьому найменша конкуренція на місце спостерігається у Закарпатській, Чернівецькій та Миколаївській областях.

Говорити про відновлення зарплат до довоєнного рівня зарано. На тлі 20% інфляції усі зарплати фактично знизилися. Якщо ви у лютому отримували 20 тис. грн, то щоб зберегти свій рівень достатку, зараз зарплата має бути на 20% вищою – 24 тис. грн. А мало хто з роботодавців сьогодні підвищує своїм співробітникам зарплати.

Середня заробітна плата в Україні залишилася на довоєнному рівні - 15 тис. грн. Жителям Київської та Одеської областях пропонують у середньому 17,5 тис. грн., у Харківській області – 15 тис. грн., у Львівській та Дніпропетровській областях – 14 тис. грн.

Традиційно восени кількість вакансій зростає. Зараз починають запускатися деякі бізнеси, деякі роботодавці повертають співробітників, які на початку війни пішли у відпустку за власний кошт. Ситуація на ринку праці в першу чергу залежатиме від того, як розвиватиметься військова обстановка на фронтах.

Нагадаємо, які вакансії доступні українцям без досвіду роботи у воєнний період.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ