Today.ua

Українцям скорочують страховий стаж через війну: що буде з пенсіями

Через війну багатьом українцям скорочують страховий стаж. Відповідно, їхні пенсії будуть меншими. І, крім того, комусь може не вистачити стажу, аби вчасно вийти на заслужений відпочинок. Так може статися через те, що працівника відправили у відпустку за власний рахунок на кілька місяців, або й на весь період війни.

Про таку небезпеку попередила українців юристка Валерія Гудій.

Із початком війни в Україні роботодавці стали відправляти багатьох українців у неоплачувані відпустки на невизначений період. Дехто пішов у таку відпустку за власний кошт на весь період воєнного стану. Закон України "Про відпустки" (ч.1 статті 26) дозволяє роботодавцеві надавати найманому працівникові таку відпустку на невизначений час.

Однак у такі, зовні привабливій, можливості є свої підводні камені, каже юристка. Адже під час неоплачуваної відпустки працівник не лише не отримує ніякої платні. За нього ще й не платиться Єдиний соціальний внесок. А отже, цей період випадає із його страхового стажу, за яким потім обчислюють пенсії.

"З відпустками без збереження заробітної плати (за власний рахунок) необхідно бути вкрай обережним, особливо працівникові, адже розмір оплати праці працівника та щомісячна сплата страхових внесків впливають на страховий стаж працюючого, який є важливим при призначенні пенсії. Страховий стаж зараховується лише при сплаті страхових внесків", - пише Валерія Гудій.

Отже, скільки місяців працівник був у відпустці за власний рахунок, таки період і випадає з його страхового стажу. Згодом, коли він досягне пенсійного віку, саме цих кількох місяців стажу йому може забракнути для того, аби вчасно вийти на заслужений відпочинок. Та й сам розмір пенсії до певної міри залежить від наявного стажу. І чим він буде коротшим, тим меншою буде пенсія.

Крім того, є ще одна прикрість, яка може підстерігати працівника саме в  той час, коли він перебуває у відпустці за власний рахунок. Він може захворіти.

"Якщо працівник захворів під час відпустки без збереження заробітної плати, то допомога з тимчасової непрацездатності такому працівникові також не надається", — зазначила юристка.

Отже, погоджуючись на тривалу неоплачувану відпустку, слід ретельно зважити, наскільки вона може вплинути на розмір вашого страхового стажу, і чи не відіб'ється цей відпочинок на майбутній пенсії. І якщо за вашими підрахунками, вам може забракнути саме цих кількох місяців для повного страхового стажу, то краще скоротити термін такої відпустки.

Нагадаємо, в Раді зареєстровано законопроект, за яким деяким працюючим пенсіонерам не враховуватимуть у страховий стаж період роботи під час війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ