Today.ua

Українцям розповіли, як за ухилення від мобілізації можна відбутися штрафом у 1700 гривень

За ухилення від мобілізації під час дії воєнного стану передбачена правова відповідальність. Вона може бути адміністративною у вигляді штрафу або кримінальною, що передбачає позбавлення волі.

В яких випадках військовозобов'язаний громадянин може відбутися адміністративною відповідальністю за ухилення від мобілізації, а в яких випадках настає кримінальна, розповів начальник Печерського РТЦК та СП міста Києва полковник Сергій Калугін під час брифінгу в Military Media Center.

Отже, під час вручення повістки на явку до ТЦК для звірки військово-облікових даних трапляються випадки, що деякі призовники відмовляються розписуватись в отриманні повістки. У цьому випадку представники ТЦК можуть залучити свідків, аби ті засвідчили відмову громадянина від отримання документу.

"Покарання настає залежно від скоєного правопорушення. У разі якщо потенційний призовник відмовляється ставити підпис про отримання повістки, то вимоги до нього можуть бути доведені у присутності свідків", – роз'яснив Сергій Калугін.

За відмову виконувати вимоги щодо мобілізації військовозобов'язаний чоловік може отримати покарання за адміністративною або й за кримінальною статтею, каже полковник Калугін.

Так, якщо він не з'явився за повісткою у ТЦК для уточнення мобілізаційних даних, то за це він понесе адміністративну відповідальність. У такому випадку йому доведеться сплатити штраф у розмірі від 510 до 1700 грн.

Якщо ж військовозобов'язаний пройшов звірку військово-облікових даних у військкоматі, а також пройшов медичну комісію, яка визнала його придатним до військової служби, то після цього йому можуть прислати повістку, за якою він має з'явитися для відправки до ЗСУ. Якщо ж він ухилитиметься від відправки у військову частину, то до нього вже застосують кримінальну статтю.

За таке правопорушення передбачено відповідальність за статтею 336 КК "Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період". Ця стаття передбачає покарання у вигляді позбавленням волі від 3 до 5 років.

До речі, судами вже розглянуто чимало таких справ. Дотепер за всіма такими випадками засудженим давали умовне покарання, але недавно було ухвалено перший вирок із реальним строком. Ухилянт отримав 5 років позбавлення волі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ