Today.ua

Українцям розповіли, як скоротити щомісячне вживання електроенергії та платити менше

Тариф на електроенергію в Україні становить 1,44 грн/кВт∙годину при щомісячному споживанні до 250 кВт∙годину. Усе, що виходить за цей ліміт, оплачується за тарифом 1,68 грн/кВт∙год. Щоб не переплачувати за світло, і при цьому не обмежувати комфортні умови, потрібно навчитися раціонально використовувати електроенергію. Як це зробити, поділився постачальник YASNO (ТОВ "Київські енергетичні послуги").

Щоб скоротити споживання до 250 кВт∙год, потрібно зробити кілька кроків, які будуть під силу мешканцям квартир та невеликих будинків.

Перше, що можна зробити, це зменшити енерговитрати будинку на освітлення. Замініть старі лампи розжарювання на економні LED-лампи, які споживають до 10 разів менше. Для порівняння, одна лампа розжарювання потужністю 100 Вт при роботі всього 3 години на день за місяць "накручує" близько 8,8 кВт годину електроенергії. А одна LED-лампа за такого ж режиму роботи за місяць витратить всього 0,85 кВт∙год електроенергії.

Другий крок на шляху до енергоефективності – це навчитися правильно використовувати електроприлади. Не залишайте включеними в розетку телевізор, ноутбук або фен. Вони продовжують споживати електроенергію навіть у вимкненому вигляді. Також вибирайте економні режими роботи для пральної машинки, електроплити та посудомийки. Окремий підхід потрібний до бойлера. Його не потрібно налаштовувати на максимальний режим і постійно вимикати з мережі, адже на підтримання температури витрачається менше енергії, ніж на нагрівання з нуля. Якщо у вас двозонні лічильники з електроенергії, тоді максимально змістіть споживання світла на нічний час, адже нічний тариф (з 23:00 до 7:00) дешевший за денний - 0,72 грн/кВт·год при споживанні до 250 кВт·год і 0, 84 грн/кВт·годину при споживанні понад 250 кВт·год. Можна спокійно завантажити перед сном прання або поставити заряджати електроприлади. Так у вас вдасться хоча б трохи заощадити.

Раніше повідомляли, що в Україні найближчим часом зміняться ціни на електроніку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ