Today.ua

Українцям розповіли, як самостійно розрахувати розмір субсидії на наступний опалювальний період

Субсидія на опалювальний сезон розраховується з жовтня. Порахувати розмір допомоги від держави на оплату комуналки українці можуть самостійно. Як це зробити, розповіли у Мінсоцполітики.

Всім домогосподарствам в Україні призначать і перерахують субсидію на наступний опалювальний період без зайвих звернень до органів соцзахисту.

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців, і розраховується для домогосподарств з централізованим опаленням на: неопалювальний сезон - з 1 травня по 30 вересня; опалювальний сезон - з 1 жовтня по 30 квітня.

Для домогосподарств з індивідуальним опаленням субсидія розраховується на опалювальний період з 16 жовтня по 15 квітня включно. Розмір субсидії на опалювальний сезон для домогосподарств, які використовують електроенергію для індивідуального опалення, розраховується з 16 жовтня по 15 квітня включно.

Щоб розрахувати розмір обов'язкового платежу по субсидії від держави, необхідно в першу чергу визначити середньомісячний сукупний дохід сім'ї за два квартали, що передують місяцю, з якого призначається субсидія.

Далі необхідно визначити дохід на одну особу шляхом ділення середньомісячного сукупного доходу на кількість членів домогосподарства. Отриманий результат ділимо на розмір прожиткового мінімуму (1700 грн) на одну особу в розрахунку на місяць. Отриманий результат ще ділимо на 2, а потім множимо на 15%, і таким чином отримуємо відсоток обов'язкової плати за житлово-комунальні послуги.

Раніше повідомлялося, що з 1 жовтня кількість субсідіантів в Україні скоротиться, а сама субсидія на оплату комуналки стане меншою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ