Today.ua

Українцям розповіли, як правильно передавати показники лічильників за газ, щоб постачальники не нарахували зайвого

Українці під час воєнного стану повинні обов'язково передавати показники лічильників за газ та по можливості сплачувати комунальні платежі. Якщо споживач не передасть показники вчасно, постачальники можуть нарахувати зайві кубометри.

Так, сума за газ розраховується з урахуванням спожитого обсягу, що фіксується на газових приладах. Якщо показників від споживача немає, облгаз нараховує планові показники на основі середньорічного споживання. А вони можуть бути більшими, ніж ви вжили насправді. І платити доведеться більше, ніж ви заплатили б, надавши вчасно показники свого лічильника.

Передавати показники лічильника потрібно саме облгазові, а не ЖЕКу або комусь іншому. Якщо фактичний офіс або приміщення оператора ГРМ (облгазу) постраждали внаслідок бойових дій, але при цьому працюють канали оператора для передачі показників (чат-боти, електронна пошта, особистий кабінет тощо), потрібно передавати показники будь-яким зручним для вас способом. І до війни українці все активніше переходили до онлайн-формату передачі щомісячних показників, адже це зручно і постачальникам, і споживачам.

Подавати показники за газ потрібно щомісяця з 1 по 5 число. Це можна зробити навіть з-за кордону через чат-боти Telegram або Viber, через особистий кабінет Нафтогазу; особистий кабінет my.gas.ua; чат-бот GASUA у Viber та Telegram; через платіжні системи Portmone, EasyPay, Приват24.

Раніше повідомлялося, скільки потрібно буде платити українцям за електроенергію, воду та газ у травні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ