Today.ua

Українцям розповіли, як правильно мити картоплю з базару, і які овочі краще не вживати в їжу

Картопля перед приготуванням потрібно ретельно мити, щоб уникнути попадання в їжу пестицидів і бактерій. Спеціальних миючих засобів для цього процесу мати не потрібно. Головне, обрати відповідну щітку для овочів, якою вам зручно буде здирати бруд.

Картопля проростає глибоко в грунті, контактуючи з добривами, які покривають зовнішню шкірку. Звичайні посіви картоплі як правило обприскують пестицидами для захисту від бур'янів і комах. Вони можуть містити бактерії від інших людей, які опинилися на картоплі під час транспортування з ферми в продуктовий магазин або на вашу кухню. Саме тому, мити картоплю треба обов'язково теплою водою і за допомогою щітки, навіть якщо ви потім будете чистити шкірку. Це пов'язано з тим, що мікроби і сміття на шкірці картоплі можуть потрапити всередину картоплі, коли вона розрізається.

У Міністерстві сільського господарства США не рекомендують мити картопля миючими засобами або милом, тільки водою. Мити картоплю потрібно безпосередньо перед її приготуванням. Перед цим мийте руки протягом 20 секунд теплою водою з милом. Щоб уникнути перехресного забруднення, переконайтеся, що всі поверхні і посуд очищені і продезінфіковані. Вимийте картоплю під теплою водопровідною водою, щоб видалити бруд і мікроби.

За допомогою щітки для овочів почистіть картоплю, щоб видалити бруд, що прилип до оболонки картоплі. Помістіть картоплю в чисту миску, наповнену теплою водопровідною водою, на 20 хвилин. Промийте картоплю під проточною водою, щоб видалити залишки бруду і сміття. Промокніть насухо почищену картопля паперовим або чистим кухонним рушником.

Після миття картоплі обов'язково видаліть всі зелені, пророслі або пом'яті частини продезинфікованим ножем. Вони можуть містити отруту. Обирайте на базарі овочі без "очок", знебарвлення і порізів. Зелену картоплю в їжу вживати не можна. Шкірочка зеленої картоплі має гіркий смак і може завдати шкоди здоров'ю, а в м'якоті такої картоплі утворюється небезпечне для людини з'єднання - соланін.

Раніше повідомлялося, що картопля на експорт коштує дешевше, ніж у вітчизняних супермаркетах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ