Today.ua

Українцям розповіли, як отримати грошову компенсацію за свою землю: скільки дадуть за гектар

Українці після відкриття ринку землі зможуть отримати безкоштовну землю, але пощастить лише деяким категоріям громадян. Для людей, які мають особливі заслуги перед державою, також можуть ввести грошову компенсацію за таку землю, а значить дозволити її пільговий викуп за ринковою вартістю з істотною знижкою у порівнянні з ринковою вартістю.

За словами одного з авторів земельної реформи, можливість приватизувати в подальшому свої земельні ділянки повинні мати: ті громадяни, які мають на неї в своїй власності житлові або дачні будинки, а також ті, хто заволодів землею ще до 2002 року за старим земельним законодавством.

Нові земельні ділянки в громадах можуть надаватися і тим людям, які важливі для місцевої громади: працівники соцсфери села, які постраждали внаслідок ЧАЕС, ветерани війни.

Право на грошову компенсацію на землю будуть мати люди, які мають особливі заслуги перед державою (учасники АТО, особи з інвалідністю внаслідок АТО або Революції Переваги, сім'ї загиблих військовослужбовців та учасників Революції Переваги).

У Кабміні також пропонується змінити норму про безкоштовну приватизацію для ведення особистого господарства, зменшивши її з 2 га до 60 соток. Раніше повідомлялося, що українці зможуть отримати шість ділянок різного цільового призначення після відкриття ринку землі:

Щоб отримати землю, для початку потрібно визначитися, де саме ви хочете отримати ділянку і для яких цілей. Для цього потрібно ознайомитися з Кадастровою картою. Після цього слід звернутися до сільської, селищної, міської ради або в Держгеокадастр. Коли ділянка буде обрана і узгоджена, можна буде починати оформляти право власності на неї.

Після відкриття ринку землі з 1 липня вартість одного гектара в Україні різко зросте. Якщо на сьогоднішній день 1 га оцінюють в 30 тис. гривень, то поступово ціни можуть піднятися до 10-15 тис. євро за гектар.

Раніше повідомлялося, що у власників землі відберуть присадибні ділянки для суспільних потреб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ