Today.ua

Українцям розповіли, як отримати додаткові три роки до пенсійного стажу

Страховий стаж - основний показник при нарахуванні пенсії громадянам. Щорічно кількість пропрацьованих років, необхідних для виходу на пенсію, збільшується, однак деякі українці мають можливість отримати три роки стажу додатково.

Відповідно до ч. 1 ст. 40 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV "Про загальнообов’язкове пенсійне страхування", незайняті батьки, які доглядали дитину до трирічного віку, мають право на отримання додаткових трьох років страхового стажу.

В Україні догляд за дитиною може здійснювати і мати, і батько, тож страховий стаж зараховується як для чоловіків, так і для жінок. Але за умови, що вони відмовились від роботи на період догляду за дитиною.

Час догляду за дитиною зараховується до страхового стажу за умови, якщо особа доглядає дитину до досягнення нею трирічного віку та за умови отримання допомоги по догляду за дитиною.

Щоб отримати зарахування трьох років до стажу, батько чи мама дитини повинні подати такі документи до Пенсійного фонду:

З 2023 року для виходу на пенсію українці повинні будуть мати не менше 30 років страхового стажу. Вимоги до стажу зростатимуть до 2028 року включно. Тобто для того, щоб вийти на пенсію в 60, у 2028 році громадянам треба буде мати 35 років страхового стажу. Вийти на пенсію в 60 років зможуть лише ті, в кого буде 30 років страхового стажу. 

Нагадаємо, постраждалим від війни українцям обіцяють виплатити 2200 гривень від Пенсійного фонду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ