Today.ua

Українцям розповіли, як не позбутися субсидії, якщо площа їх житла перевищує соціальні норми

В Україні діють єдині соціально-нормативні норми щодо призначення субсидій. Насамперед вони стосуються площі житла, яка розраховується на одну особу. Якщо цей норматив перевищено, то в отриманні субсидії можуть відмовити.

На одну особу припадає 13,65 кв. метра площі квартири або приватного будинку, та додатково 35,22 кв. метри на домогосподарство.

Якщо людина проживає одна, то соціальна норма житла, з урахуванням якої призначається субсидія для неї – 48,87 кв.м., на сім'ю із двох осіб – 62,52 кв.м., із трьох осіб – 76,17 кв.м.

Субсидія на понаднормову площу, згідно з нормативами, призначається у разі, якщо до складу домогосподарства входять лише непрацюючі непрацездатні особи. Площа житла, яку призначається субсидія з урахуванням понаднормової площі, розраховується шляхом збільшення соціальної норми житла для домогосподарства на 30%. На одну особу це виходить 63,53 кв.м., на двох осіб – 81,27 кв.м., на трьох осіб – 99 кв.м.

Житлова субсидія може бути призначена на понаднормову площу житла:

Про вищезазначені категорії осіб слід обов'язково згадувати в декларації про доходи та витрати, коли заявник звертається за призначенням житлової субсидії.

За законом, сім'ям, яким субсидія в опалювальний період надавалася на площу житла, що перевищує норми, таке право збережено при автоматичному розрахунку субсидій на наступний період.

Нагадаємо, з яких причин близько 200 тисяч українських сімей відмовили у субсидіях у жовтні 2021 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ