Today.ua

Українцям розповіли, як навесні зміняться ціни на газ та електроенергію на фоні дефіциту ресурсів

Ціни на газ в Україні вже у квітні можуть зрости на 10-20%, тоді як електроенергія подорожчає на 20-30% вже найближчим часом. Про це заявив голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Щодо тарифів на газ, то на лютий постачальники залишили ціни на рівні січневих. Подальше подорожчання залежатиме від вартості, за якою Україна купуватиме паливо на біржі.

Причина зростання тарифів на електроенергію у свою чергу полягає у подорожчанні основних компонентів, що використовуються для її виробництва. Так, вугілля, газ та інші складові за рік подорожчали втричі. "Укренерго" у 2021 році змушене було підвищити свої тарифи на 22%.

Цього року українці зіштовхнулися із проблемою віялових відключень електрики. У розпал зимових холодів утворився гострий дефіцит електроенергії, і Україна змушена була запросити аварійні постачання енергоресурсу із сусідньої Білорусі.

Дефіциту газу на сьогодні немає, але він загрожує Європі у 2022 році, а Україна, як відомо, безпосередньо залежить від постачання блакитного палива. Сховища у Європі заповнені зараз лише на 56%. Цей показник на 15% нижчий від середніх значень за останні 10 років. Минулого тижня газ продавався за ціною $1100 за тисячу кубометрів.

Щодо запасів газу у сховищах України, то з урахуванням поточних прогнозів погоди їх вистачить до завершення опалювального сезону, але за умови додаткових поставок із країн ЄС. Оскільки кількість газових запасів впливає суміжний ринок електроенергії, тобто потреба у генерації вугілля та його рівень запасів, то тут важко сказати, наскільки з урахуванням аварійних поставок нам вистачить власних запасів.

Раніше повідомлялося, що українцям доведеться доплатити за газ "заднім числом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ