Today.ua

Українцям радять терміново оцифрувати свої трудові книжки: стала відома причина

Для того, щоб вийти на пенсію, українцям треба досягти пенсійного віку і мати необхідну кількість років страхового стажу. Відомості про страховий стаж, набутий українцями до 1 січня 2004 року зберігаються лише в паперовій трудовій книжці. Водночас, трудова книжка, як і будь-який інший предмет, може бути загублена або втрачена внаслідок якогось форс-мажору.

Отже, в Пенсійному фонді порадили українцям оцифрувати свою трудову книжку.

Дані про страховий стаж, здобутий з 1 січня 2004 року, є в електронному Реєстрі застрахованих осіб. А от того, що було зароблено до цієї дати, в электронному вигляді немає. 

Отже, щоб не виникало проблем з обчисленням страхового стажу, українцям пропонують оцифрувати свою трудову книжку та зберегти всі її оцифровані сторінки в особистому електронному кабінеті на веб-порталі Пенсійного фонду. Тоді, навіть якщо ви випадково загубите трудову книжку або втратите її під час переїзду, відомості про ваш страховий стаж все одно залишаться в електронних анналах ПФУ.

Щоб зберегти оцифровані сторінки трудової книжки, слід зробити кілька кроків

Про що треба знати, завантажуючи сканкопії?

І ще, для того, щоб зробити копії трудової та інших паперових документів, не треба, висолопивши язика, бігати в пошуках сканера. Досить буде якісних знімків, зроблених вашим смартфоном.

Нагадаємо, українцям розповіли, як рахуватимуть страховий стаж за час простою підприємства або неповної роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ