Today.ua

Українцям повідомили, чи відновлять їм премії, надбавки і доплати до зарплати після війни

Більшості українців, із запровадженням воєнного стану, скасували премії, надбавки та інші заохочення, які раніше були в них приємним бонусом до зарплати. Втім, громадяни розуміють, що зараз війна, і країна перебуває у великій скруті. Але багатьох турбує питання, чи повернуть їм усі ці премії, надбавки і доплати після скасування воєнного стану.

Відповідне роз'яснення дали громадянам у Федерації профспілок.

Отже, роботодавець має право на свій розсуд істотно змінити умови праці та оплати для своїх найманих працівників. Але при цьому, якщо ці зміни звужують права і зменшують заробіток працівників, роботодавець має їх про це попередити не пізніше ніж за два місяці до того, як ці зміни буде запроваджено.

Тоді й відновлення колишніх, ліпших, умов праці цілком залежить від роботодавця. Він вирішує на власний розсуд, коли скасувати тимчасово запроваджені погіршені умови, і чи не залишити їх надовго.

Інша справа – якщо роботодавцем були призупинена виплата премій, надбавок і доплат до зарплати через запровадження воєнного стану. У такому випадку він усе має повернути, як тільки в країні буде скасовано воєнний стан.

А тим часом, експерти прогнозують в Україні різке скорочення зарплат. Причому, що довше триватиме війна, тим більшим буде спад на ринку праці і нижчі статки українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ