Цьогоріч буржуйки та печі-каміни стали чи не головним трендом осінньо-зимового сезону. Постачальники не встигають завозити товар у точки продажу. Буржуйки ідуть нарозхват. Причому свій покупець знаходиться на будь-яку ціну. Але навіть найдорожчі зразки можна встановлювати далеко не в кожному помешканні.
Про те, які буржуйки пропонують українцям, і чому вони підійдуть не для усякого житла, розповіли в "Сніданку з 1+1".
У більшості українців буржуйка донедавна асоціювалась із неоковирною металевою конструкцією, що жадібно поглинає все, що горить, і зігріває простір навколо себе. Власне, у цьому її призначення. А от модифікацій "буржуйок" нині дуже багато. Вони не лише можуть задовольнити найвибагливішого естета, але й здатні як уповільнювати, так і пришвидшувати процес горіння дров.
"Можуть бути різні за розміром, можуть бути виготовлені з чавуну або сталі. Можуть бути зі склом або без скла. Додатково з варильною поверхнею. Для ефективності опалення, для високого ККД, то вони вже оснащуються додатковими системами допалу і різними технічними рішеннями", - розповідає експерт із продажу та встановлення камінних топок, камінопечей та димоходів Максим Лисечко.
Сучасні буржуйки, чи корректніше сказати печі-каміни можуть бути виготовлені з чавуну або сталі, можуть мати керамічне покриття і дверцята з вогнетривкого скла. Вони також бувають різної місткості, конфігурації і навіть можуть бути вкриті спеціальною емаллю, вартість якої (без печі) сягає кількох десятків тисяч гривень. Взагалі асортиментний ряд цих виробів дуже широкий і розрахований на різний вміст гаманця: від тривіальних невибагливих у конструкції пічок-буржуйок до камінопечей із претензіями, поруч із якими можна неквапно погодайтись у кріслі і поміркувати над сенсом буття.
"На найпростіші можна знайти ціну мабуть від 5 тисяч гривень…А верхня планка може бути від 100 тисяч гривень на якісний іноземний продукт технічно складний… Найпростіша – нашого українського виробництва при своїй ціні 8 тисяч гривень ще дуже цікавий вигляд має. Вона так само може обігріти і приготувати їжу. Тут все просто, доступно. А далі - 50 тис. грн, 100, 150 – вона емальована білою емаллю. Це дуже дорога технологія. Вона тільки до вартості додає близько 40 тисяч", - розповідає керівник компанії Kaminspezialist Максим Лисечко.
Однак усе це – не головне. Головне, щоби буржуйка чи камінопіч виконувала своє первісне призначення – обігрівала приміщення та мала високий ККД, аби спалені дрова миттю не вилітали "в трубу". Тим більше, що вартість дров нині також змушує вклонитися кожній трісці.
"В цьому році їхня ціна дуже зросла. Всі розуміємо чому. За складометр мабуть від 3000 гривень… Це мають бути сухі листвяні породи, Дуб, бук, граб, ясен – це найкраще. Але у випадку неприємних ситуацій можна використовувати все, що горить", - зізнається експерт.
На відміну від дешевих буржуйок, які жадібно поглинають все та одразу, в дорогих камінопечах є система регулювання. Вона дозволяє збільшувати або зменшувати подачу повітря в піч. Відповідно й процес горіння можна уповільнити або пришвидшити.
"Таким чином вона може з однієї закладки дров працювати не годину стандартну, а три години. Вони будуть повільно горіти", - пояснив експерт.
Та навіть найдорожча піч – не для кожного житла. Буржуйки цілком можна встановлювати у приватних будинках, а от у квартирах багатоповерхівок – зась. Адже одна така піч може наробити лиха на цілий під'їзд.
"Основна проблема – це димовідведення. Безпечне димовідведення пічних конструкцій. В сучасних багатоквартирних будинках не передбачені димарі для таких конструкцій", - роз'яснив президент ГО "Всеукраїнська гільдія пічників" Сергій Виглядовський.
Аналогічної позиції дотримується і Максим Лисечко. Каже, до них часто звертаються за порадою жильці багатоквартирних будинків. Та вони нікому не радять експериментувати.
"Багатоквартирні будинки не передбачені для встановлення твердопаливних агрегатів і дуже висока вірогідність пожежі може бути. Це дуже ризиковано", - підсумував пан Максим.