Today.ua

Українцям платитимуть пенсію по 7 тисяч гривень, але не довше 15 років, - Мінсоцполітики

Глава Мінсоцполітики Марина Лазебна розповіла, що середня пенсія у 7 тисяч гривень цілком реальна для українців. Треба лише навести лад у солідарному Пенсійному фонді та запровадити, крім існуючої солідарної системи, ще й накопичувальну.

Очільниця Мінсоцполітики каже, що їй вдалося розробити таку систему, за якої і теперішній солідарний Пенсійний фонд не зазнає ніякого збитку, і щомісяця можна буде сплачувати гроші на накопичувальні рахунки майбутніх пенсіонерів. Завдяки таким регулярним щомісячним відрахуванням у два фонди українці зможуть, вийшовши на пенсію, одержувати відразу дві пенсії: із солідарного та накопичувального Пенсійного фонду.

Свої підрахунки Марина Лазебна особисто представила президенту і каже, що Зеленський погодився з її висновками. Отже, за її підрахунками, якщо людина, яка отримує, наприклад, 15 тисяч гривень на місяць, щомісячно буде сплачувати на свій накопичувальний рахунок 4% від свого доходу (це буде по 600 гривень на місяць), то на старість в неї вийде непогана сума заощаджених коштів, які належатимуть лише їй.

Марина Лазебна взяла за основу, що майбутній пенсіонер сумлінно сплачуватиме ці внески упродовж 35 років. Тоді, коли він досягне пенсійного віку, то зможе отримувати виплати з двох джерел: із солідарного Пенсійного фонду та з накопичувального. Із солідарного – 3500 гривень, із накопичувального – 3200. Таким чином, сумарно вийде майже 7 тисяч.

Одна маленька ремарка: накопичених грошей вистачить лише на 15 років виплат, тобто, до 75 років (якщо до того часу пенсійний вік іще не підвищать). Далі – або пенсіонер житиме лише на гроші із солідарного фонду, або взагалі не житиме.

Нагадаємо, аналітики вважають, що через 20-30 років людина із зарплатою в 15 тисяч гривень вже не отримуватиме пенсії в розмірі 3-3,5 тисячі гривень. На той час при 15-тисячній зарплаті пенсія становитиме максимум 2700 гривень. Через складну демографічну ситуацію розмір пенсії у відсотках до зарплати зменшуватиметься.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ