Today.ua

Українцям озвучили вартість квартир на період локдауна: як зміняться ціни на нерухомість у жовтні

Ринок нерухомості в Україні не застигає в очікуванні майбутнього локдауна. Експерти прогнозують, що попит на двокімнатні квартири восени може скоротитися, проте ціни на решту нерухомості до кінця року опускатися не будуть.

За словами ріелторів, з жовтня по грудень 2021 року на вторинному ринку житла буде спостерігатися відносна стабільність. До кінця року квартири в Україні можуть подорожчати максимум на 5%.

Найбільше подорожчання відчують на собі жителі великих міст - Києва, Харкова, Одеси, Львова і Дніпра. В інших населених пунктах житло стане дорожче на 2-3%, не більше. Вартість житла в Києві за останній місяць зросла на 2,9%. За квадратний метр столичної нерухомості на сьогоднішній день в середньому потрібно віддати $1346.

Популярність однокімнатних квартир на первинному ринку в усіх областях, крім  Луганської, Донецької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Одеської, Харківської, Херсонської та Чернівецької, становить 60% від усієї кількості такого типу житла, а на вторинному - близько 40%. У перерахованих вище областях українці вважають за краще купувати "однушки" в новобудовах. Особливо зростає попит на покупку житла і на етапі "котловану".

У 2021 році вартість квартир на вторинному ринку росла в середньому на 1,5-2% щомісяця. У 2022 році прогнозується, що ціни будуть рости і далі. На черзі - подорожчання житла преміум-класу, на яке стрімко зростає попит. Ріелтори передбачають, що елітне житло може подорожчати до 20 тисяч доларів за квадратний метр.

Раніше повідомлялося, що в Україні зросли попит і ціни на однокімнатні квартири.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ