Today.ua

Українцям озвучили суму комунальних платежів та розмір доходів для нарахування субсидії

Громадяни, які раніше не отримували субсидію та хочуть дізнатися, чи мають вони право на виплати від держави, мають оцінити всі доходи сім'ї та порівняти їх із загальною сумою комунальних платежів. Якщо сума видатків перевищує 15% доходів, тоді право на субсидію вони мають.

За словами заступника міністра соціальної політики Віталія Музиченка, якщо домогосподарство витрачає понад 15% свого сукупного доходу на оплату комунальних послуг, це вже є підставою для того, щоб воно звернулося за оформленням субсидії. Органи соціального захисту вивчатимуть інші необхідні критерії нарахування державної допомоги та ухвалять рішення про нарахування виплат.

Мінсоцполітики перевіряє відомості про великі валютні угоди, купівлю-продаж автомобілів, нерухомості, поїздки за кордон, наявність рахунків у банках та депозити. Іноді за субсидіями звертаються досить небідні люди, але по закону, субсидія може нараховуватися лише незаможним громадянам, тому приховати свої доходи не вийде.  Площа житла субсидіанта – важливий критерій для призначення йому субсидії. За законом, для нарахування субсидії на одну особу має припадати 13,65 кв. метра площі квартири або приватного будинку, та додатково 35,22 кв. метри на домогосподарство.

Якщо людина проживає одна, то соціальна норма житла, з урахуванням якої призначається субсидія для неї — 48,87 кв.м., на сім'ю із двох осіб — 62,52 кв.м., із трьох осіб — 76,17 кв.м.

Субсидія на понаднормову площу, згідно з нормативами, призначається у разі, якщо до складу домогосподарства входять лише непрацюючі непрацездатні особи.

При нарахуванні субсидії спочатку визначається середньомісячний дохід сім'ї, потім визначається дохід на одну особу (середньомісячний дохід ділиться на кількість членів сім'ї), далі визначається співвідношення доходу сім'ї до розміру прожиткового мінімуму (2189 грн) – дохід на одну особу ділиться на 2189 грн, а отриманий результат ділиться на 2 та множиться на 15%. Таким чином, визначається відсоток обов'язкової частини плати за ЖКП.

Раніше повідомляли, що грошей на субсидії в Україні не вистачить до кінця опалювального сезону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ