Today.ua

Українцям назвали вартість установки газових лічильників і терміни окупності приладів

В кожній українській квартирі та будинку до 1 січня 2023 року має бути встановлений газовий лічильник. Керівник Асоціації професійних управителів нерухомістю України (АПУН) Андрій Никончук розповів, скільки коштує установка приладів, і через скільки окупиться дана інвестиція.

Відзначається, що вартість установки газового лічильника становить в середньому 6-8 тис. грн на одну сім'ю. У цю суму входить вартість самого приладу, витратних матеріалів, труб, проекту, самої роботи, а також перевірка пристрою у оператора ГРС.

При діючих тарифах на газ інвестиція в найдорожчий газовий лічильник може окупитися за 6,6 років. Можна купити прилад дешевше, наприклад, за 4 тис. грн, і тоді його окупність складе 3 роки. У тих будинках, де не стоять індивідуальні лічильники, тариф розраховується за загальнобудинковим лічильником. Домогосподарства, де відсутні будь-які прилади вимірювання витрат газу, сплачують за газ менше, ніж витрачають фактично. Обсяг споживання газу, що фіксується загальнобудинкових лічильником, в свою чергу може перевищувати реальний рівень витрат блакитного палива вдвічі. Тільки індивідуальний лічильник на кожну квартиру зможе підрахувати правильне фактичне споживання газу за місяць.

Граничний термін установки домогосподарствами газових приладів вимірювання - 5 березня 2023 року. Українці, які відмовляться від установки лічильників до цього періоду, будуть відключені від подачі газу.

Згідно з законом, газові лічильники повинні встановлювати газорозподільні компанії, що вони і роблять. Однак, коштів на всіх не вистачає, тому не виключено, що українцям доведеться зі своєї кишені оплачувати установку приладів, щоб встигнути в термін.

Раніше повідомлялося, що в Україні можуть підвищити тарифи на розподіл газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ