Today.ua

Українцям назвали головну причину подорожчання землі: коли почне зростати вартість гектара

Ринок землі в Україні стартував 2 тижні тому. Ціна гектара на сьогоднішній день відрізняється по областям, але поки що істотного стрибка не спостерігалося. Згідно з законом, землю зараз можна продавати тільки українським громадянам, але коли іноземці проявлять інтерес до покупки землі в Україні, то її вартість різко підскочить.

Економіст Олег Пендзин прогнозує, що привести до подорожчання землі може тільки конкуренція між іноземними покупцями. Він допускає, що якщо з боку іноземців не буде великого попиту на сільгоспземлю в Україні, то ціна гектара навряд чи піде вгору, адже українці не мають зараз грошей, щоб скуповувати землі. Одним з головних критеріїв оцінки землі є врожайність. Тому ціна на землю прямо залежить від високих врожаїв, які були зібрані в минулому році у Вінницькій, Івано-Франківській, Львівській, Полтавській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій та Чернігівській областях. Врожайність в цих областях перевищила 5 тонн з гектара. Відповідно, ціна на землю в цих регіонах може становити близько 2-2,5 тисячі доларів. Очікується, що вартість землі в Київській області також буде згодом рости. А ось в східних регіонах України земля залишається найдешевшою - не вище 1000 доларів за гектар.

З 2024 року варто очікувати великої кількості угод з купівлі землі іноземними компаніями. Поки що землю можна продавати тільки в руки фізособам, а з 2024 року таке право отримають і юрособи. З цього року закон про ринок землі дозволяє іноземцям здійснювати покупку ділянок землі сільгосппризначення. Гроші у них є, відповідно, слід очікувати підвищений попит.

Раніше повідомлялося, в яких областях України проведено найбільше угод за перші 10 днів відкриття ринку землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ