Today.ua

Українцям продовжують нараховувати комуналку за зруйноване житло: коли почнуть списувати борги

Українцям нараховують борги за комуналку у тих квартирах, які вже зруйновані російськими окупантами. У Спілці споживачів пояснили, чому так відбувається, і коли потерпілим почнуть списувати борги, яких не існує.

Так, постачальники комунальних послуг на сьогоднішній день не мають повної інформації про те, які квартири зруйновані, а які ні, тож щомісячну плату за комунальні послуги продовжують нараховувати всім без винятку. Крім того, якщо квартира порожня, а власники не подали показники лічильників, відбувається нарахування за соціальними нормативами споживання, які вищі, ніж могли б бути показники лічильників.

Реєстру пошкодженого житла на сьогоднішній день в Україні поки що немає, тому комунальники не можуть дізнатися, які квартири зруйновані, а в яких продовжують жити люди та користуватися комунальними послугами. Проте, українцям обіцяють, що як тільки влада збере повну інформацію про зруйновані будинки, а українці в порожніх будинках і квартирах подадуть актуальні показники, борги їм спишуть. У воєнний час дедалі менше громадян платить за комуналку, бо вони просто не мають на це коштів. На роботі комунальних служб це позначається погано. Наприклад, у "Харківенергозбуті" поскаржилися, що нинішній рівень оплати за електричну енергію не дозволяє підприємству в повному обсязі закуповувати ресурс на ринку. А це створює загрозу відключення "світла".

Громадян просять по можливості все ж таки оплачувати рахунки за газ, світло та воду, щоб постачальники мали змогу продовжувати надавати послуги та відновлювати до них підключення в регіонах, де процес подачі був порушений через бойові дії.

Раніше повідомлялося, куди розселять громадян, що втратили житло в Україні під час війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ