Today.ua

Українцям нагадали про податки на землю: кого можуть позбавити від щорічних платежів

Власники земельних ділянок щороку повинні сплачувати земельний податок за свої ділянки. У Мінюсті нагадали, хто звільняється від платежів за землю, а для кого щорічні платежі є обов'язковими.

За законом, платниками податку на землю є власники земельних ділянок, та землекористувачі. 

Сплачувати податки потрібно одразу після реєстрації права на земельну ділянку, при цьому використання земельних ділянок без належного оформлення права власності чи користування на них є порушенням закону.

Ставка податку за земельні ділянки встановлюється у розмірі не більше 3% від їх нормативної грошової оцінки, яка обов'язково має бути проведена напередодні. Зокрема, для земель загального користування податок складає не більше 1 % від їх нормативної грошової оцінки; для сільськогосподарських угідь - не менше 0,3 % та не більше 1%; для лісових земель - не більше 0,1 % від нормативної грошової оцінки.

Ставка податку за земельні ділянки, розташовані за межами населених пунктів або в межах населених пунктів, нормативна грошова оцінка яких не проводилася, буде вищою - до 5%.

Є категорії власників землі, які звільняються від сплати обов'язкового щорічного податку. Серед них - особи з інвалідністю І і ІІ групи; особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"; особи, визнані законом такими, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Українці мають сплатити земельний податок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення до 1 липня поточного року.

Нагадаємо, банки в Україні почали видавати перші кредити на придбання сільськогосподарської землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ