Today.ua

Українцям двічі підвищать пенсії до кінця року: кому дістануться найбільші надбавки

Українських пенсіонерів до кінця 2021 року чекає підвищення пенсій ще два рази. Відбудеться це в липні, і в грудні. Кому і на скільки збільшать виплати, розповіли у Пенсійному фонді.

Зазначається, що з 1 липня планують підвищити прожитковий мінімум для непрацездатних громадян з 1 769 гривень до 1 854 гривень. Разом з ним розмір мінімальної пенсії виросте до 1 854 гривень.

Крім того, в липні українцям збільшать надбавки за понаднормовий стаж, доплати учасникам та інвалідам війни, учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, а також зростуть пенсії за особливі заслуги. У Пенсійному фонді розповіли, що доплата за кожен рік стажу понад 35 років для чоловіків і 30 років для жінок - підвищиться на 85 копійок.

Пенсіонери, які старше 75-80 років, і які мають трудовий стаж від 25 років для чоловіків, 20 років для жінок, отримають більш значну прибавку. Їх мінімальна пенсія складе не менш як 2 500 гривень, а щомісячна надбавка - 400 гривень.

Слід зазначити, що на даний момент пенсіонери старше 80 років отримують щомісяця по 500 гривень до пенсії, незалежно від її розміру. З 1 грудня планується також підвищення прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян країни ще на 80 гривень - до 1 934 гривень. Всі перераховані пенсії і надбавки в липні будуть ще раз перераховуватися вже в грудні. Це означає, що мінімальна пенсія з грудня не може бути меншою за 1 934 гривень, а доплата за кожен рік стажу понад 35 років збільшиться ще на 80 копійок.

Таким чином, у пенсіонера, чий трудовий стаж становить 45 років, пенсія в грудні стане більше на 16,5 гривень у порівнянні з нинішньою. Виплати інвалідам 1 групи з 1 липня повинні бути не менше 2200 гривень.

Нагадаємо, що з 1 вересня українцям перестануть приносити пенсії "Укрпоштою", і вони зможуть отримувати свої виплати тільки через банківські установи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ