Today.ua

Українців спантеличили ціни на лохину: скільки коштує ягода на ринках

Українців дещо здивували ціни на лохину. На поточному тижні вони виявились не лише нижчими за ті, що були на минулому, а ще й значно нижчі за минулорічні. І це – попри війну, ускладнену логістику та неможливість постачання фруктів і ягід з окупованих територій.

Однак аналітики вважають, що на ціноутворення усе ж вплинули ринкові причини, пише видання EastFruit.

Від кінця попереднього тижня ціни на лохину впали в середньому на 22%. Якщо ще тиждень тому фермери відмовлялись віддавати ягоду дешевше ніж по 280 гривень за кіло, то вже на цьому тижні за кілограм цієї смачної та корисної ягоди правлять від 210 до 280 гривень.

Ціни на лохину падають не лише тому, що почався сезон активного збирання цієї ягоди, і її пішло на ринок більше, а ще й через те, що їй доводиться конкурувати на ринку з іншими сезонними ягодами. Ще повністю не відійшли полуниця і черешня, а вже активно продається вишня, малина та смородина. Отже в покупців є вибір, і це, звісно, збиває ціну.

Усі ці чинники за сукупністю призвели до того, що ціни на лохину зараз вже на 20% дешевші за ті, що були на цю пору торік. Звісно, це не може не радувати покупців, та водночас не може не засмучувати виробників цієї ягоди. Причому фермери припускають, що їм доведеться ще й надалі знижувати ціни на лохину через щоденне збільшення пропозиції на ринку.

Нагадаємо, ще недавно, наприкінці червня ціни на лохину становили від 320 до 380 гривень за кілограм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ