Today.ua

Українців штрафуватимуть на 1700 грн: за що можна отримати покарання на робочому місці

Українців почнуть карати за мобінг на роботі. Верховна Рада проголосувала за законопроект, який передбачає адміністративну відповідальність за цькування робітників на робочому місці. У документі докладно зазначено, за що і яке покарання загрожує винуватцям.

Мобінг (цькування) — це діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема, зі застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно нього напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі, що змушує особу недооцінювати власну професійну придатність.

Закон зобов’язує роботодавця вживати заходів для забезпечення безпеки і захисту фізичного та психічного здоров’я працівників, здійснювати профілактику ризиків та напруги на робочому місці, провадити інформаційні, навчальні та організаційні заходи із запобігання та протидії мобінгу (цькування).

З 1 грудня 2022 року за системні цькування чи приниження на роботі кривдники будуть нести адміністративну відповідальність у вигляді:

Україна нарешті долучилася до низки європейських країн (Данії, Швеції, Норвегії, Німеччини, Польщі, Італії, Великобританії, Франції), у яких мобінг заборонений на законодавчому рівні. 

Раніше повідомлялося, які штрафи та для кого передбачені за зберігання палива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ