Today.ua

Українців попередили про значне зростання цін на молочні продукти

Вже в першому кварталі поточного року можуть значно зрости ціни на молочну продукцію. А загалом у 2023 році вартість "молочки" може зрости майже на третину.

Такий невтішний прогноз як для покупців, так і для виробників молочної продукції, дає експертка Асоціації виробників молока Олена Жупінас.

У минулому році ціни на молоко та молочні продукти вже добряче виросли. Проте розраховувати, що їхній ріст спиниться в поточному році, були би марним. Ціни на молочну продукцію зростатимуть і надалі Причому за підсумками 2023 вони можуть стати вищими на 25-30%.

На думку Олени Жупінас, такі цінові тенденції на ринку молока та молокопродуктів, прикрі як для покупців, так і для виробників "молочки". Адже через подальше зростання цін попит на молочну продукцію падатиме, а відповідно це призведе до неминучого скорочення обсягів виробництва та скорочення персоналу на молокопереробних підприємствах.

Експертка називає чотири взаємопов'язані причини для зростання цін на молочні продукти:

Частково загальмувати процес підвищення цін на молочну продукцію могло би зниження ставки ПДВ на молоко та молочні продукти, вважає експертка. Це було би на руку як покупцям, так і виробникам.  

"Зниження ставки ПДВ на сире молоко та молочні продукти могло би підтримати купівельну спроможність українців і тим самим підтримати галузь в цілому", - каже Олена Жупінас.

Зниженням ПДВ українська влада могла б хоча би частково переламати негативну тенденцію, що панує зараз на світовому ринку продовольства. Там зараз, на жаль, правлять бал глобальна інфляція та рецесія. І це не дає виробникам молокопродуктів приводу для позитивних очікувань.

На думку експертки, особливо несприятливим для молочної галузі може виявитися перший квартал 2023 року, коли ціни на молоко різко підуть вгору. А загалом упродовж 2023 року вартість сирого молока може вирости приблизно на 30%.

Нагадаємо, українців попередили щодо майбутнього росту цін на продукти. Найбільше можуть подорожчати овочі, масло та хлібопродукти, вважають аналітики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ